top of page
Sök
  • ProsonaGruppen

Upplands Väsby rockar loss!


Stationsområdet i Upplands Väsby

Vad tänker du på när vi nämner Upplands Väsby? Några av er kanske bara åkt igenom kommunen på väg mot Arlanda och andra av er är väl bekanta med staden som ligger norr om Stockholm. Men hur många vet att det är just Upplands Väsby som under 80-talet levererade internationellt kända artister som Europe och Yngwie Malmsteen. För att inte tala om Sveriges kanske första (och största?) världsartist Jenny Lind?!

Under december 2022 fick vi på Prosona nöjet att leverera Castor till Upplands Väsby. Vi kontaktade Maria Wallström, miljöinspektör och Kristine Tuxen Borlaug, miljöchef som berättade hur det har gått.


Kristine Tuxen Borlaug, miljöchef

Tack för att ni tar er tid. Berätta lite kort om vilka ni är.

Kristine: Jag jobbar som miljöchef här i Upplands Väsby sedan 2019 men blev anställd inom kommunen redan 2006. Jag har nog gjort allt man kan göra på ett miljökontor.


Maria: Och jag har jobbat här sedan 2013 så det har blivit några år för mig också. Det har i huvudsak varit som miljöinspektör men även en del administrativa uppgifter som förvaltningsledare på det ärendehanteringssystem vi haft. Castor är vårt tredje system sedan jag och Kristine började här.




Maria Wallström, miljöinspektör och Castoransvarig

Vad var orsaken till att byta system denna gång?

Kristine: Det var supporten som inte riktigt fungerade med det system vi hade. Det i kombination att systemutvecklingen inte riktigt var som vi önskade var orsaken till att vi gick in i en ny upphandling för att byta system.


Maria: Precis som Kristine beskriver var det supporten och begränsningarna i utvecklingen som gjorde att vi ville byta.


När fick ni Castor installerat och hur har det gått?

Maria: Det var den 6 december vi körde i gång skarpt. De flesta har börjat jobba i Castor utom jag själv. Jag har i stället fokuserat på att jobba i Castors administrationsprogram och det är viktigt att allt blir rätt inställt så handläggningen flyter på som det ska. Det är jag tillsammans med två andra som har lite mer ansvar för Castor och vi får också hjälp av en systemförvaltare och IT-specialist om det behövs. Det är ofta svårt i början när man är ovan med allt nytt och vi har sett lite små fel i konverteringen från det gamla systemet. Det gör att vissa uppgifter hamnat på ställen där man inte förväntat sig. Vi har ett pågående arbete med Prosona för att justera detta.


Kristine: Om man jämför med vår förra konvertering tycker jag ändå att det har gått rätt så bra. Man lär sig lite för varje gång och systemen är uppbyggda på olika sätt. Det har varit en positiv reaktion från kollegorna sedan de har börjat handlägga i Castor. Tycker också att det har fungerat bra med alla utbildningar för att lära sig systemet. Det var förstås intensivt under veckorna när allt konverterades och när man väl ska börja jobba blir man lite osäker. Men det är inte så konstigt med tanke på att det mesta är nytt.


Hur fungerade det med utbildningar och support inför skarpt införande?

Maria: Det var under två veckor som Per och Ola från Prosona var på plats och kunde hjälpa till med alla frågor vi hade. Det var mycket uppskattat. Tyvärr var det inte den bästa tiden på året för just detta då många av oss var inne i en hektisk period och inte kunde utnyttja Prosonas hjälp till max. Men ändå skönt att få det stöd vi fick under dessa veckor för att kunna landa i det nya. Det saknade vi förra gången vi bytte system.


Kristine: Det är ett helt nytt tänk i Castor jämfört med vårt förra system så man får nu i stället försöka tänka bort ”händelser”. Men det är förstås en vanesak.


Maria: Måste också tillägga att verksamhetskonsulterna från Prosona är mycket kunniga och har förutom att vara ett bra stöd också ifrågasatt vårt sätt att arbeta. Så en del av utbildningen utmynnade i diskussioner som hade mer med våra interna rutiner att göra och hur vi kan förbättra dem. Det var bara positivt tycker vi att få idéer till att ”vässa” upp oss ytterligare.



Messingen - Upplands Väsbys centrala mötesplats för kultur, fritid och kunskap.

Kan ni berätta lite om Upplands Väsby och något spännande projekt som pågår just nu?

Kristine: Upplands Väsby växer konstant och är nu uppe i 46.000 invånare. Vi har ett stort projekt på miljösidan som handlar om en markförorening i Oxundasjön som vi jobbar på. Det är mycket höga halter av PCB i bottensedimenten och det pågår en huvudstudie för att utreda hur det ska åtgärdas.


Vi har flera pågående utvecklingsprojekt, där ett av de större är Väsby entré som är en del av utvecklingen av en ny stadsdel och stationsområde där upp till 1 500 nya bostäder och 30 000 kvadratmeter kontor, handel och service i kollektivtrafiknära läge planeras. Inom det projektet så utvecklas även Upplands Väsby till en ny knutpunkt för fjärrtågtrafik (Stockholm Nord). Planarbetet ligger i dagsläget ute på granskning så vi har ännu inget datum för när det ska bli klart. Och vi är förstås involverade i detta byggprojekt där vi bevakar miljöfrågorna.


Hur många medarbetare är ni på miljöenheten?

Kristine: Vi är 16 stycken varav tre arbetar med livsmedel, alkohol och tobak. Vi är tre enheter här på bygg- och miljökontoret, miljö, bygg och GEO-data. De sistnämnda funderar på att gå in i något nytt system där Castor kan vara ett alternativ.


 
Vi önskar Upplands Väsby välkomna till Castorfamiljen – nu är det bara att ”rocka loss” med handläggningen!
147 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page