- ProsonaGruppen
Trollhättan – staden med många stjärnor
Det är alltid lika spännande att besöka en ny stad. Trollhättan är en plats på kartan jag själv inte besök, så förväntningen ökade stort när jag närmar mig stadsgränsen och ser en vägskylt med texten ”Trollhättan – staden med egen walk of fame”. Är det möjligt att jag träffar på en riktig kändis när jag är här?
Det är i mitten på december och full fart inför jul. Men det hindrar inte Trollhättans stad att under december månad införa Castor som system för hela samhällsbyggnadsförvaltningen. Förvaltningen innefattar sex olika kontor, bland annat miljökontoret och stadsarkitektkontoret. Det märks tydligt att det är en stor avdelning i kommunhuset med full aktivitet i de långa korridorerna. Jag lyckas få tag på Bengt Wassenius, bygglovsingenjör på Trollhättans stad, som tar sig tid att svara på lite frågor.
Hej Bengt. Tack för att du tar dig tid. Berätta lite kort om dig
– Jag är född i Trollhättan och har levt här i hela mitt liv och bor nu sedan några år tillbaka centralt i ett nybyggt kvarter vid Resecentrum. Jag började jobba i Trollhättans kommun 1977 men gjorde en avstickare under tio år i Ale kommun. Är nu sedan ett år tillbaka åter igen i Trollhättans kommun. I och med att jag har jobbat i Ale kommun har jag jobbat i Castor och är redan bekant med systemet. Jag kan tillägga att jag inte var delaktig i upphandlingen. Så jag är glad att det blev just Castor. Jag känner mig bekväm i systemet och ser det som ett enkelt handläggarsystem. Med tanke på det jag jobbar med, är det smidigt att komma till olika dokument och beslutsprotokoll osv. Castor är ett logiskt system.
Apropå bygg, har ni eller har ni haft några spännande byggprojekt i Trollhättan?
– Vi har ett område som heter Innovatum där det tidigare låg en industri som tillverkade lok. Där har det byggts om och byggts till, under en längre period. Där är det några större kontorsbyggnader som byggs nu. Sedan vet jag att det byggs till på ett stort äldreboende och snart kommer det släppas ett nytt villaområde i de södra delarna av staden.
Är suget stort efter bostäder i Trollhättan?
– Ja det är det, som det förstås är på många orter i Sverige. Vi har ju högskolan som också bidrar till en efterfrågan på bostäder. Och många som studerat här bosätter sig även här. Just nu byggs ett kvarter i centrala Trollhättan, med bostadsrätter i flera etapper. Göteborg ligger ca 7 mil härifrån, så visst finns de även de som pendlar, antingen hit eller dit. Det tar bara 40 minuter med tåg.
Apropå byggnation så ser jag lite längre bort i korridoren att ni satt upp tavelramar med utmärkelser för arkitekturpriser med mera. Är det vanligt att man delar ut liknande utmärkelser i andra kommuner?
– Vet inte om det är så vanligt. Vi har under flera år delat ut arkitekturpris och även publicerat detta i lokaltidningen, så att det också uppmärksammas av kommuninvånarna. Vi hjälps åt att ta fram olika förslag och vår stadsarkitekt gör en bedömning tillsammans med några andra vilka som nomineras. Sedan tas det upp i nämnden som avgör vilka som får utmärkelsen. Så det har varit blandat med villor, flerbostadshus och industribyggnader. Sådant som sticker ut lite. Priset är framtaget med tanke på att väcka intresse för och öka medvetandet om värdet av god byggnadskonst.
Huset ni sitter i är väldigt stort med långa korridorer. Hur många är ni som jobbar i er förvaltning?
– På det här våningsplanet? Oj, det kan jag inte säga på rak arm. Vi är ju flera enheter i förvaltningen på samma våningsplan. Senast ifjol flyttade även miljö in. De satt tidigare på ett våningsplan ovanför. Så nu är vi i samhällsbyggnadsförvaltningen samlade.
Nu har du redan erfarenhet av Castor. Upplever du att det har varit många funderingar under resans gång från upphandling till idag?
– Jag kom in lite senare i projektgruppen, så jag var inte med från start. Det är bra att Prosonagruppen har medarbetare på plats denna vecka när det är skarpt införande av Castor. Jag ska själv efter vår intervju ut och ställa några frågor till dem. Det är ju ett nytt system för de flesta, så det är ju först när man börjar jobba ”på riktigt”, man förstår vilka frågor man har.
Har du något mer du vill berätta innan vi avslutar intervjun?
– Det skulle vara det vi kallar ”Lekplatsstaden Trollhättan”. Det finns några temalekplatser i Trollhättan och vi har ju något som heter Spikön som ligger centralt i älven som man kan gå över till via broar. Där har vi förutom café och gästhamn finns något som kallas ”Skrotnisses lekplats”. En 1300 kvadratmeter stor lekplats. Och så har vi förstås ”Macken” som ligger nära Högskolan. Den får du kika på när du går förbi. Vi har en väldigt bra gatu/park enhet här som ser till att ordna allt och pynta upp vid olika högtider.
Klicka på de små bilderna till höger för att zooma.
Hur var det då med det stjärnspäckade Trollhättan? Jo, nog fick jag en liten känsla av stjärnglans när jag gick längs Storgatan. Ett antal filmskådespelare, med anknytning till staden och dess filminspelningar, har fått egna gyllene stjärnor bland gatstenarna. Efter att jag gett upp tanken på att möta en livs levande kändis följde jag Bengts tips och promenerade istället förbi lekparken ”Macken” som var uppbyggd i trä. Inspirerad av TV-serien med Roy och Roger som gick under 80-talet. En fantastiskt fin lekpark för barn och en härlig nostalgitripp för oss vuxna. Väl värt ett besök med barn och barnbarn.
Vi önskar alla stjärnor i Trollhättans kommun välkomna till Castorfamiljen!
Comments