top of page
Sök
  • ProsonaGruppen

Släpp studenterna loss det är vår!

Fyra dagar i veckan sedan februari har vi haft två praktikanter på Prosona som i dag gör sin sista dag hos oss…och snart är det dags för studenten. Sam och Elias berättar lite om sin praktik.
Vad är det för utbildning ni går och vad har ni haft för mål med praktiken?

Elias: Vi går tredje och sista året på Grillska gymnasiet på programmet ”El & Energi med IT-inriktning”. Vi visste att vi skulle göra praktik och den skulle göras inom el eller IT-branschen på något sätt. Efter praktiken ska vi redovisa tre olika uppgifter som vi fått med oss från skolan, bland annat om nätverksuppbyggnaden och kundbemötande.


Vad har ni fått göra under er praktik hos Prosona?

Sam: Lite olika saker som att hjälpa till att sätta upp en ny server. En rolig och ganska omfattande uppgift var att få ta fram ett förslag på inredning av det kontorsutrymme på nedervåningen som skulle bli paus- och spelrum. Det var allt från att fixa fram ljud, bild och ta fram förslag på möbler. Vi har nu monterat högtalare och projektor och kopplat ihop allt. Det är bara smådetaljer kvar som att hänga upp en snygg inramning för den stora projektorduken. Vi har även hunnit köra en hel del Nintendo i spelrummet på rasterna.


Så handen på hjärtat, vem av er är bäst på Mario kart 8?

Sam: Jag! (skratt)


Elias: Jo jag får väl hålla med, Sam är lite bättre.Har det varit en bra praktiktid?

Elias: Det har varit roligt och spännande. Vi har lärt oss mycket nya grejer som till exempel vad GDPR är. Kalle har lärt oss saker hela tiden.


Sam: Vi har fått varit med och testkört program och appar som utvecklarna på Prosona har gjort. Då testar man och ser så allt fungerar som det är tänkt och om knappar ligger på rätt ställe. Det har känts bra för då vet man att man fått göra något som verkligen kommer till nytta.


Skulle ni vilja jobba med ett system som Castor?

Sam: Ja absolut men i så fall som utvecklare. Vi fick i början av praktiken en kort demo av Castor och hur det fungerar ute hos kommunerna. Det var mycket knappar kommer jag ihåg och olika riktningarna på dokumenten - IN, UT, X och UP. Det var många avancerade ord som kan vara svåra att förstå när man inte jobbar på en kommun.


Hur känns det att ta studenten då och vad ska ni göra efter det?

Sam: Det ska bli kul men är lite nervöst också. Jag har inget inplanerat än efter studenten. Jag vill börja jobba. Jag känner att jag lär mig mer på att få vara på en arbetsplats.


Elias: Jag ska jobba i sommar på Eskilstuna Energi & Miljö, sedan har jag inget inplanerat. Jag vill precis som Sam också jobba. Just nu är man lite trött på att plugga.


Något ni vill tillägga?

Sam: Tack för att vi har fått vara här! Det har varit kul. Alla är så snälla.


Elias: Ja man har verkligen känt sig välkommen på mornarna, det har varit kul att komma hit.


Vi på Prosona önskar Elias & Sam lycka till i framtiden. Stort tack för allt fint jobb ni gjort under er praktik.

86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page