top of page
Sök
  • ProsonaGruppen

Snart examen för vår praktikant Marcus

Sedan slutet av november 2021 har Marcus Hermansen via sin utbildning gjort en LIA-praktik (Lärande-i-arbete) på Prosona. Vi har haft stor hjälp av Marcus och han har bidragit till vårt förändringsarbete kring utveckling, som syftar till att effektivisera processen. Vi fick en pratstund med honom där han får berätta mer.
Hej Marcus! Berätta, vem är du?

Marcus: Jag är 31 år och är uppvuxen i Hällby strax utanför Eskilstuna. Redan som ung fann jag mina passioner, elektroniskt musikskapande med synthar och trummaskiner. Har även åkt skateboard nästan hela mitt liv, något jag sagt till mig själv att jag ska hålla på med så länge jag kan (och håller!). Den kreativa processen inom elektronisk musik har jag alltid dragits mot, att skapa ljuddesign på ett nästan gränslöst sätt, är något som intresserat mig djupt. Jag har under praktikens gång även lyckats få ett nytt skivkontrakt via ett musikprojekt kallat Herman & Sköld, där jag skapar musik tillsammans med min nära barndomsvän. Det är en EP som släpps mot sensommaren.


Du gör din praktik genom den utbildning du går. Kan du berätta mer?

Marcus: Jag går front-endutveckling på EC Utbildning i Västerås. Det är en utbildning på 2 år. Praktikdelen är 22 veckor totalt och är uppdelad i två delar. Jag har valt att göra båda mina praktikdelar här på Prosona. Jag planerar även att göra mitt examensarbete tillsammans med Prosona.


Jag har tidigare arbetat på Volvo med logistik och det var faktiskt på grund av pandemin och varsel på mitt förra jobb som gav mig möjligheten att skola om och söka denna utbildning. Till en början var utbildningen på distans och det var en utmaning med tanke på grupparbeten som skulle skötas digitalt. Men nu så här efteråt känns det riktigt bra.


Berätta för oss som inte vet. Vad är ”Front-end” och ”UX”?

Marcus: Front-end är det som användaren ser på en hemsida till exempel. Det vill säga design texter, bilder, länkar, formulär, knappar med mera. Motsatsen är ”Back-end” och det är det bakomliggande användaren inte ser, som till exempel en databas. User experience (UX) handlar mer om användarvänlighet och det är också en del av min utbildning. Var ska en knapp sitta i ett formulär? Det ska helt enkelt vara tydligt och lätt för användaren.


Användarkraven och webb har med tiden utvecklats vilket gör att fokus flyttats från back-end till front-end. Idag drivs de flesta webbprojekt med en front-end utvecklare för att kunna tillhandahålla den kvalité som användare förväntar sig.

Nu är din praktik på Prosona snart klar och det är dags för examen. Hur har det varit?

Marcus: Till en början var det lite nervöst men jag blev snabbt en i gänget så nu känns det riktigt nice. Väldigt kul att få komma ut och känna på hur det är att arbeta rent praktiskt med utveckling. Det har varit lärorikt och jag har fått ta del av flera olika projekt. Jag har fått jobba en hel del med Pollux som är det nya webbmolnet där kommuner kan klicka sig runt till olika e-tjänster. Vi har en testkommun som provar detta just nu och efter testperioden ska fler kommuner ha möjlighet att beställa detta.


Förutom att bygga komponenter mot Pollux med övriga utvecklare på Prosona har jag också kodat CSS där man sätter färg och form för de olika produkterna. Det har varit skoj och tiden har gått fortare än jag trodde. Jag har ingen tidigare erfarenhet inom utveckling men jag har alltid tyckt det verkar spännande. Det är det kreativa & ständigt utvecklande med just front-end som tilltalar mig. Jag kommer alltid kunna utmana mig själv & lära mig något nytt!


Vad händer efter examen?

Marcus: Jag ser verkligen fram emot att bli klar med examen och få komma ut och jobba i ”verkliga livet”.


Stort lycka till med examen från alla oss på Prosona!

Red. anm. När denna intervju publiceras har Marcus redan hunnit lämna in sitt examensarbete.

126 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page