top of page
Sök
  • ProsonaGruppen

Skövde kommun - i digital framkant

Skövde Kommun gör verkligen skäl för sin slogan "Händelsernas centrum". I alla fall om man tänker på hur digitala de är, för här ligger de verkligen i framkant! Redan 1997 signade de upp sig och skaffade Castor.Susanne M Johansson, verksamhetsutvecklare och systemtekniker Skövde kommun. Foto: Tuana Fridén

Men mycket har hänt sedan dess – främst på grund av deras egna visioner om vad en digital jobbvardag innebär. Susanne Johansson som är verksamhetsutvecklare och systemtekniker berättar:


– Innan Castor, det är ju så länge sen nu, hade vi inget ärendehanteringssystem alls, utan diarieförde bara ärenden som kom in. Nu har vi ett system som är helt och hållet verksamhetsanpassat för oss. För även om våra beslutsprocesser är desamma idag som för 21 år sedan, är vårt sätt att arbeta kring dem helt annorlunda.


2009 kom ett beslut om att bygglovshanteringen skulle bli helt digital, något som blev startskottet till att kommunen ville axla upp och göra om rutinerna till ett helt och hållet digitalt flöde.


– Det som var viktigt för oss när vi valde Castor före andra var att se vad leverantören, alltså Prosona, ville. Vi ville ha med oss någon som var villiga att följa med oss in i framtiden och utvecklas tillsammans. Och det ville de. När vi började vår stora digitala resa 2009 trodde vi att vi var digitala, men vi jobbar så mycket mer digitalt nu! Allting förändras ju hela tiden och då är det viktigt för oss att jobba med någon som också har visioner och vill leda utvecklingen istället för att följa den.


Foto: Tuana Fridén

Men den digitala vardagen påverkar inte bara alla på kommunen och deras sätt att arbeta. Den påverkar också miljöpåverkan, något man tycker är viktigt inom Skövde Kommun.


– Vi använder inga papper alls. Jo, till en sak. Eftersom det inte finns någon förteckning över människor e-postadresser på samma sätt som fysiska brevlådor kan vi inte vara digitala fullt ut när det kommer till PBL (planbygglagen). Men det är bara en tidsfråga innan vi är där och då kan vi bli 100% pappersfria.Även om Skövde kommun ligger bland de främsta i landet på att arbeta digitalt kan alltid förbättringar göras i det befintliga systemet. Susanne berättar:


– Prosonas användarförening är verkligen toppen! Där kan alla som arbetar i systemet komma med tankar och förbättringsförslag. Prosona är väldigt lyhörda för våra behov. Även om det nog är en omöjlighet att få in precis allas idéer så gör de alltid ett försök för att alla ska bli nöjda och det är anledningen till att vi är så nöjda!Boulognerskogen i stadsdelen Östermalm med sin egen badsjö, är Skövdes största park. Foto: Tuana Fridén

209 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page