top of page
Sök
  • ProsonaGruppen

En tvåstegs-raket för Alvesta

Jag läste på lite om Alvesta innan denna intervju och då hittade jag bland annat att Alvesta är en järnvägsknut i södra Sverige, omkring 18 km väster om Växjö och har idag drygt 20.000 invånare. Det visar sig också att det är en kändistät stad – i alla fall vad gäller kändisar som är födda och uppvuxna i Alvesta. För att ta några exempel, vad sägs om tennisstjärnorna Mats Wilander och Jonas Björkman eller illusionisten/magikern Joe Labero.Carola Gunnarsson, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen, Alvesta kommun (Foto: Privat)

Hej Carola och välkommen till Castorfamiljen. Berätta lite om dig.

Jag anställdes som enhetschef år 2012 och det är alltid lika spännande att gå till jobbet. Jag har lärt känna många handläggare under tiden och det är alltid roligt att möta andra människor.


Er miljöavdelning var först ut med att installera och jobba i Castor. Hur tycker ni det har gått?

Det var spänd förväntan. Våra förra system kunde vi inte längre använda då det skulle upphöra, så vi hade inget alternativ än att byta system. Tidigare hade vi två olika system, ett för miljöavdelningen och ett annat för bygg. Så en av förutsättningarna inför bytet var att hitta ett system som båda avdelningarna kunde jobba i. Vi hade länge pratat om att byta och tittat på det mesta som finns i dagsläget. Vi hade förberett mycket och hade en bra plan men det blev trots det en intensiv period. Man har tidigare arbetat i ett system där man hittar allt och sedan byts allt ut. Framförallt har frustrationen hos flera varit att man inte hittat sina vanliga nyckeltal, vilket gjort att man inte känner samma trygghet i kontrollen över sina verksamheter. Men precis i dagarna har vi haft samtal med Rasmus på Prosona och nu har mycket fallit på plats. Trots att det varit jobbigt tycker jag allt har gått bra.


Hur har arbetet med Castor fungerat sedan installation? Några förändringar i era rutiner?

Det är lätt att falla tillbaka i det gamla, det märker man. Till exempel på byggsidan har vi gått tillbaka och renodlat gällande ärendemeningar och vi kommer att göra en översyn inom övriga områden också framöver. På ett sätt hade det varit lättare om Prosona hade ett färdigt utbud av ärendemeningar och sedan att vi fått lära oss jobba med det istället för att skriva till ännu fler ärendemeningar. En färdig meny att välja från helt enkelt. Jämför lite med när man köper t ex ett bokföringsprogram, inte så mycket valmöjligheter. Likadant skulle det vara med beslutsmallar. Att det finns ett färdigt antal beslutsmallar som innefattar det som lagen säger att vi behöver i ett beslut.Alvesta station (Foto: Alvesta kommun)

Varför föll valet på Castor?

Det gick ut en upphandling och i vårt fall var Prosona ett av de två företag som svarade. Om jag inte minns fel skedde upphandlingen under sommaren och det kan förstås vara en bidragande orsak till varför det var så få, men Prosona var i alla fall med trots semestertid. Vi hade ju spanat lite på Castor eftersom Växjö redan hade det. Plus att vi ville ha ett system som fungerade för både miljö och bygg. Det var viktigt för oss att få ett system som kändes som framtidens system och det känner jag att vi har fått.


Nu ett halvår senare har även er byggavdelning konverterats. Har ni några tips till andra som ska installera Castor?

Vi startade en projektgrupp och de har jobbat mer intensivt med Prosona sedan konvertering. Så här i efterhand skulle vi önskat mer info om vad vi skulle ha gjort, speciellt med tanke på att det system vi hade innebar en mer komplicerad konvertering till Castor. Jag hade önskat att Prosona klargjort vad vi kunde ha gjort innan i form av städning i de gamla systemen. Nu blev det en del efterarbete, men det är alltid lätt att vara efterklok. Jag tycker sammantaget att det fungerat jättebra med snabb hjälp när vi kontaktat er på Prosona. Och när vi nu i oktober även konverterade byggsidan har allt bara funkat. Det har sammantaget varit jättekul och positivt att få jobba med Prosona. När det var som tyngst i personalgruppen i mars/april instiftade vi ett mantra att det blir bättre i oktober. Oktober kom och vi firade med en Castortårta och det har blivit bättre.


Vi på Prosona önskar Alvesta välkommen till Castorfamiljen! 

Tre snabba frågor till Carola


Bil, tåg eller flyg?

Tåg, för att jag är en fd tågklarerare. Jag har alltid älskat tåg. (reds anm: Tågklarerare är en tjänsteman med uppgift att övervaka tågens rörelser).


Vart går resan?

Till Cornwall i England. Jag har aldrig varit där men vet att naturen ska vara fantastisk.


Vad får man som turist inte missa när man är i Alvesta?

Mitt tips är att besöka Huseby slott eller Huseby bruk som det heter. Läs gärna om familjen Stephens och historien om fröken Florence Stephens som var den sista privata ägaren.


 

158 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page